4. Sprinklere

MODEL SSP SI SSU CU DECLANSARE NORMALA

Sprinkler cu fiola de sticla de 5mm disponibil cu acoperire de crom, bronz sau vopsea alba. Usor de instalat, datorita suprafetei marite pentru accesul unei chei, este mai putin predispus deteriorarii. Orificiul in forma de fus impiedica turbulenta si asigura o distribuire uniforma a apei. Deflectorul unic justifica gradul inalt de pulverizare a apei. Coeficientul termic de expansiune a lichidului este superior celui al fiolei de sticla. Cand sprinklerul este incalzit peste temperatura indicata, lichidul in expansiune face sa explodeze fiola. Presiunea sistemului propulseza capacul de retinere in afara locasului si apa tasneste imediat. Sprinklerul trebuie instalat in conformitate cu norma NFPA 13 in vigoare. Instalarea trebuie sa respecte normele , dispozitiile si codurile aplicabile la nivel local. Pentru a instala cat mai bine sprinklerul este important sa se foloseasca cheia potrivita; orice altfel de cheie ar putea deteriora sprinklerul.

SPRINKLER MODEL SSP SI SSU CU DECLANSARE RAPIDA

Sprinkler, raspuns rapid, cu fiola de sticla de 3mm disponibil cu acoperire de crom, bronz sau vopsea alba. Aceste modele de sprinklere sunt folosite in mod special pentru protejarea persoanelor din incapere datorita reactilor lor mai prompte in cazul unui incendiu. Usor de instalat, datorita suprafetei marite pentru accesul unei chei, este mai putin predispus deteriorarii. Orificiul in forma de fus impiedica turbulenta si asigura o distribuire uniforma a apei. Deflectorul unic justifica gradul inalt de pulverizare a apei. Coeficientul termic de expansiune a lichidului este superior celui al fiolei de sticla. Cand sprinklerul este incalzit peste temperatura indicata, lichidul in expansiune face sa explodeze fiola. Presiunea sistemului propulseza capacul de retinere in afara locasului si apa tasneste imediat. Sprinklerul trebuie instalat in conformitate cu norma NFPA 13 in vigoare. Instalarea trebuie sa respecte normele , dispozitiile si codurile aplicabile la nivel local. Pentru a instala cat mai bine spinklerul este important sa se foloseasca cheia potrivita; orice altfel de cheie ar putea deteriora sprinklerul.

ACS – Automate de control si semnalizare

Automatele de Control si Semnalizare(ACS) sunt utilizate pentru controlul si comanda instalatiilor cu sprinklere. In functie de spatiul protejat sunt de tip apa-aer sau apa-apa.

ACS -urile apa-aer au o constructie mai complexa si se utilizeaza pentru retelele de sprinklere montate in spatii cu temperaturi mai mici de 4 grade Celsius.

ACS -urile apa-apa se utilizeaza in spatiile in care se asigura o temperatura de peste 5 grade Celsius, spargerea elementului fuzibil dintr-un sprinkler, determina pornirea pompelor si declansarea alarmei sonore. ACS-urile au un design optimizat, astfel incat sa fie eliminate alarmele false (activarea gongului hidraulic) datorita suprapresiunilor(loviturilor de berbec) din reteaua de alimentarecu apa a sistemului.

AUTOMATE DE CONTROL SI SEMNALIZARE INCENDIU

1. Automate de control si semnalizare ACS apa – apa

Componenta statie antiincendiu:

 • Clapet de alarma incendiu
 • Gong hidraulic
 • Vana cu contacte electrice de semnalizare
 • Ansamblu vane si by-pas pentru verificare
 • Vana golire
 • Manometre aval si amonte
 • Presostat apa alarma incendiu
 • Camera de intarziere

Sistemul antiincendiu apa-apa este cel mai simplu si cel mai utilizat sistem in instalatiile cu sprinklere. In general, acest sistem poate fi instalat in orice loc care nu este supus riscului de inghet.

Principiul de operare este urmatorul: vana care declanseaza alarma in caz de incendiu functioneaza ca o clapeta de retinere normala si genereaza alarma in momentul in care minim un sprinkler se activeaza si se sesizeaza un flux de debit.

Tevile racordate la ACS sunt pline cu apa, sprinklerele declansandu-se imediat in caz de incendiu. Camera de intarziere este adaugata pentru a preveni declansarea accidentala a alarmei de incendiu in cazul in care presiunea apei din reteaua de alimentare a ACS -ului nu este constanta.

2. Automate de control si semnalizare ACS aer – apa

Componenta statie antiincendiu:

 • Clapet de alarma incendiu
 • Gong hidraulic
 • Vana cu contacte electrice de semnalizare
 • Ansamblu vane si by-pas pentru verificare
 • Vana golire
 • Manometre aval si amonte
 • Presostat apa alarma incendiu
 • Presostat aer alarma incendiu
 • Accelerator

Sistemul aer-apa poate fi instalat in orice loc suspus riscului de inghet si in zone cum ar fi depozitele sau parcarile care nu beneficiaza de sisteme de incalzire.

Modul de operare este asemanator sistemului apa-apa, diferenta fiind aceea ca tevile din reteaua de distributie racordate la aparatura de control si semnalizare nu sunt pline cu apa, ci cu aer comprimat sau azot. Astfel, in caz de incendiu sprinkler -ul care se deschide genereaza o cadere de presiune in instalatie necesara pentru a actiona asupra deschiderii valvei si a declansa alarma.

Toate componentele sistemului garanteaza o actiune prompta si eficace asupra focului, inca din primele momente.

Acceleratorul garanteaza evacuarea rapida a aerului din conductele cu sprinklere permitand apei sa umple conductele si sa actioneze sprinklerele intr-un timp foarte scurt.